5 mjesta koja morate vidjeti u Pragu

Smješten u srcu Češke, Prag je grad koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Kićen brojnim spomenicima i još brojnijim muzejima, možemo ga slobodno nazvati jednom od prijestolnica europske kulture. Zato nije neobično da upravo ova činjenica privlače turiste iz čitavog svijeta. Vidjeti unikatne prizore poput Karlovog mosta ili Praškog dvorca neprocjenjiv je osjećaj. No, što to krije Prag jednom kada skrenete s standardnih turističkih puteva? Saznajte u ovome članku, u kojem ćemo vas provesti kroz 5 alternativnih mjesta koje morate vidjeti u Pragu. 


Zid John Lennona

Smješten u staroj jezgri Praga, zid John Lennona vjerojatno je najomiljenija alternativna destinacija u gradu. Prepun natpisa i slika, govori o zanimljivoj povijesti protesta za ljudska prava u Pragu iz razdoblja 60-ih godina. Inspiriran najpoznatijim članom Beatlesa, ovaj zid je isto tako jedino mjesto u gradu gdje su grafiti legalni.

Zid Johna Lenona, fotkala Lucija Novak
Slika 1. Zid John Lennona, photo: Lucija Novak

Šarolik i potpuno drugačiji od arhitekture što ga okružuje, na njemu se nalaze brojni citati tekstova poznatih Beatlesa pjesama. Prebojan nekoliko puta, smatra se simbolom globalnih ideja kao što su mir i ljubav. Ako se nađete u blizini, ponesite marker te ne zaboravite ostaviti na zidu svoju vlastitu poruku svijetu.

Muzej Franza Kafke

Prag je poznat po mnogo čemu, od fine hrane do jeftinog pića. Malo manje poznata je činjenica kako je ova europska metropola rodno mjesto Franza Kafke. Ovog enigmatičnog pisca smatramo jednim od velikana europske književnosti 20. stoljeća, a nije ga zaboravio ni njegov rodni grad. Upravo zato, uz brojne spomenike i kafiće njemu u čast, u Pragu možete posjetiti i muzej Franza Kafke te saznati više o njegovom životu i radu.

Muzej Franza Kafke u Pragu
Slika 2. Muzej Franza Kafke, photo: Wikipedia

Smješten u Mala Strana, ovaj muzej nudi najdetaljniju izložbu vezan uz život i rad ovog književnika, ali i više o njegovim posjetima rodnom gradu. Ne zaboravimo i brojne originalne suvenire ponuđene u dućanu muzeja, a koji će zasigurno ugodno iznenaditi svakog obožavatelja. Uz cijenu ulaznica od 200 CZK, nezaobilazan je za potpuni doživljaj grada.

Cross Klub

Jedan od nezaobilaznih stvari koje morate posjetiti u Pragu su klubovi. Kada su u pitanju alternativna mjesta i atrakcije, rijetko što se može mjeriti s ugođajem i izgledom Cross Kluba. Smješten u širem centru grada, glavno je mjesto susreta raznih umjetničkih pravaca.

Cross Klub u Pragu
Slika 3. Cross Klub, photo: Wikipedia

Miješajući Steampunk i futuristički stil, Cross Klub postao je jedinstveno prepoznatljiv u svijetu. Njegov utjecaj na kulturu grada je neupitan, a identitet nezamjenjiv. Zato se usudite zalutati te otkrijte jedan dio živuće underground scene Praga, a usput uživajte u odličnoj kavi ili pivi .

Muzej Seksualnih Pomagala

Od pregršta alternativnih stvari koje možete vidjeti u Pragu, ovaj je na listi onih nezaobilaznih. Smješten u centru grada, svojim izgledom privlači brojne znatiželjne poglede te izaziva oduševljenje. U njemu je svoj dom pronašlo preko 200 različitih seksualnih pomagala i igračaka.

Muzej Seks Mašina u Pragu, fotkala Lucija Novak
Slika 4. Muzej Seks Mašina, photo: Lucija Novak

Prostirući se na čak tri kata, u ovome muzeju neće vam ponestati stvari za gledati. Čuvajući od BDSM opreme, seksualnih pomagala te stimulativa, ovaj prostor zasigurno će mnogima probuditi maštu. Uz beskrajnu listu povijesnih i modernih seksualnih pomagala, za one osobito znatiželjne se u sklopu muzeja nalazi i kino u kojem možete pogledati nijemi film.

Absintherie

Piva nije jedino piće koje Prag čini svjetski poznatim, tu je naravno i absinth. Ovo piće snažnog okusa te uz rekordan postotak alkohola svojevrstan je zaštitni znak cijelog grada. Ako se ohrabrite i odlučite ga probati, ne postoji bolje mjesto koje možete posjetiti od The Absintherie.

Absintherie u Pragu
Slika 5. Absintherie, photo: Flickr

Ova jedinstvena lokacija ne samo da predstavlja sasvim bohemski duh cijelog grada, već u ponudi ima najveći izbor koji će te pronaći gotovo bilo gdje. Uz preko 100 različitih vrsta absintha, ovdje možete probati i kavu, čokoladu te sladoled pravljen od upravo ovog zanimljivog pića.


Ako postoji neka lokacija u Pragu koja vam je zanimljiva, a nismo je spomenuli – javite nam u komentarima.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *