Besplatni muzeji u New Yorku koje morate posjetiti

U siječnju 2019. godine, dobio sam jedinstvenu priliku u životu; posjetiti New York. Savršena prilika da se poslovni put pretvori u izlet koji će se zauvijek pamtiti. Kako se let bližio, tako sam krenuo gledati mjesta koje vrijedi posjetiti. Tražio sam lokacije koje ispunjavaju kriterij i ulaze u dnevni budžet. Na kraju sam pronašao dva besplatna muzeja u New Yorku koja jednostavno morate posjetiti.

The Museum of Modern Art – MOMA

Besplatni muzej u New Yorku broj jedan je MOMA, Muzej suvremene umjetnosti. Muzej se nalazi u samom centru Mahattana, na 53. ulici, između 5. i 6. avenije. Prostire se na šest katova i posjeduje nenadmašan presjek moderne i suvremene svjetske umjetnosti.

Slike koje sam inače gledao samo u udžbenicima likovne kulture ili na koricama udžbenika, tog dana sam vidio uživo. Neki od umjetnika čije su slike izložene su: Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Frida Kahlo, Paul Cezanne, Andy Warhol i tako dalje. Uz slike izložene su i djela arhitekture, dizajna, crteži, skulpture, fotografije, grafike, ilustrirane knjige, ali i filmovi i elektronički mediji. Sve ovo ga čini neodoljivim za sve one koji vole suvremenu umjetnost i popularnu kulturu ili se tako osjećaju.

Ovaj muzej je besplatan svakog petka od 16 do 20 sati. Bude gužva, svi žele doći i vidjeti majstore svog zanata. Ako ne želite uživati u umjetnosti zajedno s gužvom, redovna cijena karte je između 14 $ i 25 $.

Između ostalog, muzej ima trgovinu sa suvenirima. U njoj možete kupiti hrpu fora stvari kao što su: printevi slika koje se nalaze izložene u muzeju, lude kemijske u obliku vlasi trave, privjeske, spomenare s koricama oslikanim motivima Andy Warhola i slično.

American Museum of Natural History

Besplatan muzej u New Yorku broj dva, moj osobni favorit, je Američki prirodoslovni muzej. Muzej se nalazi na 79. ulici zapadno od Central Parka, a dio je Manhattana, Upper West Side. Slovi kao jedan od najvećih prirodoslovnih muzeja na svijetu.

Muzej je ogroman, u njemu možete vidjeti neke fascinantne prizore. Neki od njih su kosturi dinosaura, originalne slike iz misija Appolo, interaktivni video povjesti Zemlje, plavetni kit u originalnoj veličini, kamenu glavu s uskršnjih otoka, i još mnogo toga. Isto tako je i mjesto radnje filma “Noć u muzeju”. U njemu sam proveo skoro 4 sata, a mogao bi još toliko. Da idem opet u New York, opet bi ga posjetio. Definitivno nešto što se isplati vidjeti više puta.

Politika muzeja je takva da kartu možete platiti koliko želite. Ali ako je kupite na taj način onda nećete dobiti mogućnost posjete jednoj posebnoj izložbi i jednoj od projekcija. Što bi značilo da možete dati 1 $ (mi smo dali svatko po 10$) i ući u muzej. Redovna cijena karte je između 23 $ i 33 $.

U muzeju postoji dio “za djecu” koji izgleda kao mali laboratorij-igraonica. Tamo možete gledati kroz mikroskop neke već priređene uzorke, ali i pomaziti madagaskarskog žohara. U jednu ruku gadno, a u drugu – kad će te sljedeći put u životu pomaziti madagaskarskog žohara?

Planirate ići u New York ili ste već bili? Ostavite svoje dojmove u komentarima.